STRANDFORMÁT AZ ÖNBIZALMADNAK FELADAT 22/30

ÖNBIZALMAD ÉPÍTŐI VS. ROMBOLÓI

 
Önismeretfejlesztő írás feladattal.📔🖋🤓
 
Önmagunk megismeréséhez, az önismeretünk mélyítéséhez, a fejlődéshez szükségünk van személyes kapcsolatainkra, életünk számos területén betöltött szerepeinkre, arra, hogy kölcsönös viszonyt alakítsunk ki más emberekkel. Jó, ha szem előtt tartjuk, és néha tudatosítjuk, hogy egy ember szociális mikrokörnyezetével együtt ismerhető meg igazán. Új felismeréseid születhetnek önmagadról, ha átgondolod a következő dolgokat.
 

Gondold végig azoknak a személyeknek a nevét, akikről úgy érzed, azt gondolod, hatással vannak az önbizalmadra. Fontos! Ez a hatás lehet pozitív és negatív egyaránt. Pozitív például az olyan ember jelenléte, aki jó példát nyújt számunkra, jól érezzük magunkat a társaságában, jó hatással van ránk, amit akár még akkor is érzünk, amikor már nincs a közvetlen közelünkben. Ellenkező esetben frusztrációt, szorongást élünk meg, akár órákig vagy napokig is levertnek érezzük magunkat, miután érintkeztünk egy önértékelésünket romboló személlyel.

 
Ne olvass tovább, előbb állítsd össze a listádat azokról, akik hatással vannak az önbizalmadra. Akár le is írhatod. De dolgozz ítélkezés-mentesen! Nem az a cél, hogy felhergeld magad, vagy vádaskodj, hanem az, hogy tudatosodj.
 

Most gondold át az alábbi kérdéseket:

Kik kerültek a listádra?
Kikkel vagy szoros kapcsolatban közülük?
Ők pozitív vagy inkább negatív hatással vannak az önértékelésedre, önbizalmadra?
Életed mely területeiről jutottak eszedbe nevek? (munkahely/iskola, család, barátok, talán párkapcsolat)
Ha van olyan személy az életedben, aki folyamatosan rombolja az önbizalmadat, vajon mi az oka, hogy nem szakítod meg vele a kapcsolatot? Amennyiben ez elsőre túl drasztikus (habár sokszor kiüresedett kötelékekkel láncoljuk magunkat az állandóság hamis illúziójához), akkor próbáltál-e már beszélni az illetővel arról, hogy mit okoz neked a viselkedésével?
Az is lehet, hogy nem írtál le negatív kapcsolatot szimbolizáló nevet. Ebben az esetben vajon teljen őszinte voltál-e magadhoz és nem csak konfliktuskerülésről van-e szó?
 

És a legfontosabb:

Akarsz-e ezen a listán változtatni?
 
Nagyon hasznos ránézni néha, hogy kikkel vesszük körül magunkat, átgondolni, hogy mit jelentenek számunkra, hogy hatnak ránk, illetve hogyan hatunk egymásra. Tudunk-e együtt, egymást építő kapcsolatot létrehozni, vagy magunkat kell felépítenünk még ahhoz, hogy megbirkózzunk a destruktív, önbizalmunkat romboló, életenergiánkat felemésztő emberekkel.
 
Azt gondolom épp elég megoldandó feladatot ad nekünk az élet, ezért ne vesztegessük az energiánkat lelki egészségünkre ártalmas emberekre. Fejlesszük kommunikációnkat, gyakoroljuk a tudatos jelenlétet, sajátítsunk el relaxációs technikákat, sportoljunk rendszeresen, tartózkodjunk minél több időt a természetben, és tudatosítsuk kik az igazán fontos emberek az életünkben. Keressük olyanok társaságát, akikkel jól érezzük magunkat, akik inspirálnak, akikkel együtt nevethetünk, együtt tanulhatunk, akikkel önmagunk lehetünk. 😌