STRANDFORMÁT AZ ÖNBIZALMADNAK FELADAT 20/30

Könnyebb izomtömegünkből veszíteni, mint megszabadulni a felesleges zsírtól, mivel a testünk az izomszöveteket előbb kezdi el felemészteni, mint a zsírszöveteket, amikor energiaforrás után néz, és mi nem edzünk, étkezünk, pihenünk megfelelően. Pedig a több izom, kevesebb zsír egészségesebb és esztétikusabb. Micsoda fricska az élettől, igaz?
 
Tegyük fel, hogy nagyon szeretnél valamit megtenni, de te azt mondod, „nincs elég bátorságom ahhoz, hogy belevágjak. Ha lenne, már biztosan elkezdtem volna, és akkor aztán az egekben lenne az önbizalmam, ami most alig pislákol. ” Mondjuk, hogy nem csak szeretnéd, hanem tudod is mit és hogyan kellene csinálni, de mégsem teszed, mert az a fránya önbizalom…

„Ha lenne csinálnám, ha csinálnám lenne.”

Újabb életfricska.
 
Az izomzat főbb funkciója pl. statikus, azaz tartó, ami adott esetben stabilizál, és dinamikus, azaz mozgató. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, az izomzatnak nem csak akkor kell jól működnie, amikor edzünk, hanem általában. Ehhez pedig naponta – valamilyen szinten – mozgatnunk kell őket.
 

Ez a példa egyszerűen ad választ az önbizalom-kérdésünkre. Ahhoz, hogy önbizalmunk épüljön mozgatnunk, használnunk kell a tudásunkat. Vagyis a sportszergyártó óriásnak igaza van – Just do is! A folytonos cselekvés által pedig egy stabil alapot fogunk építeni magunkban. Még akkor is, ha valami nem sikerül, nem ugyanoda esünk vissza, mert tudni fogjuk, legalább megpróbáltuk, és megtapasztaljuk, hogy egy kudarc nem jelenti az életünk végét. Tehát elkezdünk bízni magunkban! Sajnos elmélkedéssel, könyvek olvasásával, stratégiák gyártásával ez nem fog menni.

De ahogy az edzés sem megy ész nélkül, úgy ez sem. Tudnunk kell, hogy mit csinálunk. Ha egy dolog nem jön össze, akkor át kell gondolnunk mi történt, elemezni, aztán folytatni tovább. Nem önmagunkat bírálni, hanem az eseményeket átgondolni, tanulságokat levonni.
 
Másrészt az önbizalom sem valami, amit egyszer felépítünk, aztán úgy marad életünk végéig. Folyamatos tudatosságot, erőfeszítést, odafigyelést igényel. (Még így is ingadozni fog, de tudnunk kell, hogy ez természetes.)
 
És igen. Ebben sem vagyunk egyformák, akár csak a testalkatunkkal kapcsolatban. Mindenki más személyiséggel születik, más körülmények közé, különböző szülői-, és tanári hatások érik, stb. Vannak, akiknek könnyebb sors jut, de sohase csüggedj! Lehet, hogy te épp azért fogsz nagyot alkotni, mert sok mindennel meg kellett megküzdened életed során, és kiépült benned valami csodákat véghezvivő akarat!