STRANDFORMÁT AZ ÖNBIZALMADNAK FELADAT 19/30

 

A gyakorlati fizikust, az elméleti fizikust, és az elméleti matematikust bezárják egy- egy börtöncellába. Mindegyikük kap egy konzervet, ám konzervnyitó nélkül. Három nap múlva, amikor visszajönnek, kinyitják, először a gyakorlati fizikus celláját, látják, hogy él.
  • Gratulálunk, hogy sikerült kinyitnia a konzervet?
  • Megfogtam, és addig dobáltam a falhoz, amíg ki nem nyílt- mondja a gyakorlati fizikus.
Mennek tovább, hogy megnézzék, mi van az elméleti fizikussal. Kinyitják a cellát. Ő is él, ráadásul a fal a cellában tele van írva.
  • Gratulálunk, hogy sikerült kinyitnia a konzervet?
  • Kiszámoltam, hogy mekkora erővel, és milyen szögben kell a falhoz vágni a konzervet ahhoz, hogy az kinyíljon, aztán odavágtam – mondja az elméleti fizikus.
Mennek, hogy megnézzék, mi van az elméleti matematikussal. Kinyitják a cellát, hát a matematikus éhen halt, de az ő fala is tele van írva. “Teljes indukció. Tegyük fel, hogy a konzerv nyitva van.”

🍁 🍁 🍁

Előfordult-e már veled, hogy valamit szerettél volna (megtenni, megszerezni, létrehozni stb.), sokat gondoltál rá, álmodoztál róla, fejben sokféle tervet szőttél, aztán a végén nem lett az egészből semmi? Velem igen.

Talán azt hisszük ilyenkor, hogy majd az érintett másik ember vagy emberek megalkotják a dolgokat, mi pedig csak felvesszük a fonalat. Talán azt, hogy az idő áll szolgálatunkra, és ahogy telik, önmaguktól kialakulnak a kedvező feltételek számunkra. Akármit is feltételezünk, ilyenkor csak képzelgünk, és nem adunk erőt a folyamatba, így viszont hiányzik az aktivitás és a megküzdési stratégia.

Kidolgozhatunk ezer és ezer elméletet arról, hogy mi lenne jó nekünk, ha nem teszünk semmit, nem hogy akadályozzuk saját magunkat, hanem leromboljuk önbizalmunkat, hisz az önbizalom egy „cselekvő tulajdonság”, s ami rosszabb elhalasztjuk a fejlődés, az épülés lehetőségét is.

Hagyjunk fel tehát a feltételezésekkel, a halogatással, az önkorlátozással, ritkítsuk szóhasználatunkból a „ha” szócskát. Legyünk tudatosak, éberek és bátrak. Uralkodjunk sokszor csapongó elménken, vállaljunk felelősséget és hódítsuk meg önmagunkat.