Életvezetés személyre szabva

[Ha folyton a választ keresed, akkor valószínűleg még nem találkoztál a megfelelő kérdéssel]*

 *életed számos területén érezheted időnként elakadva, megrekedve magad. Lehet a témád az önbizalmad, önértékelésed, a motivációd, a párkapcsolatod, a karriered vagy akármi más, ha folyton a válaszokon töröd a fejed, nagy valószínűséggel ragadsz bele egyfajta gondolati sémába, ami nem vezet el a hatékony megoldáshoz. Albert Einstein méltán híressé vált mondását már sokan ismeritek, miszerint „egy problémát nem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal megoldani, amivel azt létrehoztuk.”  Ez a gondolat számomra azt jelenti, hogy egy valamely életterületén elakadt embernek új megközelítésre van szüksége ahhoz, hogy megoldja a problémáját. Másfelől benne rejlik annak a lehetősége is, hogy az általa eddig járt [utak] és használt [módszerek, eszközök] vezettek el oda, ahol éppen tart.

[ Utak, módszerek és eszközök]:**

**Útkereszteződésbe érve tudás vagy térkép nélkül sokszor nehéz eldönteni a helyes irányt. Ha látnánk az út végét, ismernénk a jövőt – azaz lenne tudásunk arról, hogy a tetteinknek mik lesznek a következményei – akkor sokkal magabiztosabban váltanánk irányokat, hoznánk döntéseket (pl. váltanánk munkahelyet, munkakört, költöznénk másik városba stb.).

És milyen könnyű lenne, ha valaki jó navigátorként – tudjátok, akik a versenypilóták mellett is ülnek pl. a Dakaron – megtervezné előre az utat és szorgalmasan mondaná, épp merre kell fordulnunk, mit kell tennünk. Na, de…

Amikor valaki elakad, keresi a válaszokat, azaz a megoldásokat. Ezekre javaslatok érkezhetnek pl. baráti, szülői, házastársi tanácsként. Általában azonban nagyon ritkán eredményeznek tisztánlátást, jelentenek új nézőpontot. Inkább akadályként érzékelhetjük őket. Mivel ezek a másik ember élettapasztalatira, értékrendjére épülő vélemények kijelentés formájában jutnak el hozzánk, valójában nem rólunk szólnak, hanem róla. Te hány tanácsot fogadtál meg és cselekedtél annak megfelelően az utóbbi időben? (A süti receptek nem számítanak.) Bár nehéz megállni, hogy ne osztogassuk, álláspontom szerint az emberek elég okosak ahhoz, hogy egy jó kérdésekre a legjobb válaszokat adják, ezáltal saját magukra hallgatva a legmegfelelőbb megoldáshoz jussanak.

A segítség a jó kérdésekben, a tudatosságod növelésében, a számodra, vagyis a saját szükségleteidre választ adó célkijelölésben, a motivációd fenntartásában, ill. a megfelelően kiválasztott eszközökben és módszerekben rejlik. Ez az, amit [itt]*** megkaphatsz. A siker további összetevői pl. az elköteleződés, a felelősségvállalás és a cselekvés, amit csak te tehetsz meg magadért.

***További információ és bejelentkezés itt.